Vloerisolatie

Houten Zoldervloer Isoleren

Benieuwd of zoldervloerisolatie iets voor je is? Hieronder leg ik meer uit over zoldervloerisolatie en de materialen voor een houten vloer.

Vergelijk Vloerisolatiespecialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>>binnen 2 minuten aangevraagd<<

Wat is zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie is een soort vloerisolatie dat op de houten vloer van de zolder wordt aangebracht. Het is een snelle methode om de warmte in huis niet te laten verdwijnen via het dak.

Vloerisolatie of toch dakisolatie?

Maar is dakisolatie niet slimmer dan zoldervloer isolatie? Dat ligt eraan…

Wanneer is dakisolatie interessant: Het dak isoleren is interessant als je de zolder als kamer gaat gebruiken als studie/hobbykamer of om in te slapen. De warmte komt zo wel in de zolderkamer maar verdwijnt niet via het dak naar buiten.

Wanneer is vloerisolatie op zolder interessant: Gebruik je de zolder maar sporadisch (als opslag) of is je zolder te laag als leefruimte, dan is zoldervloerisolatie interessant.

Zoldervloerisolatie is gemiddeld voordeliger dan dakisolatie en sneller aangebracht (5 tot 6 uurtjes gemiddeld is mijn ervaring). Dus als je de zolder bijna niet gebruikt is vloerisolatie het meest interessant.

Overleg met isolatie specialisten over wat de beste methode is. Vraag hier gratis offertes aan om te vergelijken.

Welke materialen zijn het meest geschikt voor een houten vloer?

Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt als isolatie bij een houten vloer. Het materiaal moet dampopen zijn zodat het vocht niet opgesloten zit en het hout niet kan gaan rotten.

Platen of vlokken?

Er zijn twee verschillende vormen van vloerisolatie die je op zolder kunt toepassen. Hieronder leg ik er meer over uit.

Houten vloer isoleren met isolatieplaten

De platen of rollen (vaak glaswol) kunnen tussen de houten balken op de vloer gedrukt worden om een vloerisolatielaag te krijgen. Om het beloopbaar te maken worden er OSB platen op de balken bevestigd. Gebruik je de zolder in zijn geheel niet, dan zijn de platen ook niet nodig. Je kunt ook voor een middenweg kiezen en een paadje maken van OSB platen in het midden.

Houten zoldervloer isoleren met vlokken

Isolatievlokken zijn losse vlokken (zoals op de foto hieronder), die zich makkelijk verspreiden in open ruimtes.

Losse zoldervloerisolatie vlokken

  • De vlokken kunnen tussen de balken worden verspreid om het daarna af te werken met OSB platen.
  • Ook is het mogelijk om de vlokken in te blazen door gaten te boren of planken weg te halen in een bestaande houten vloer. In de open ruimtes kun je dan de vlokken inblazen. Zo hoeft de gehele houten vloer er niet af.
  • Een andere mogelijkheid is om losse vlokken op de zolder te laten verspreiden als de zolder niet gebruikt wordt. Dit wordt overigens in Nederland bijna nooit gedaan, althans ik heb het bijna nooit gezien. In Amerika is het wel gebruikelijk.

Interesse in een warmer huis? Vraag hier gratis offertes aan voor vloerisolatie.

Materialen

Hieronder meer over de materialen.

Glaswol

Glaswol is gemaakt van onder andere gesmolten gerecycled glas en zand. Glaswol kun je in platen, rollen en vlokken krijgen. Alle drie de vormen zijn te gebruiken als houten zoldervloerisolatie.

Glaswol als zoldervloerisolatie

Eigenschappen en kenmerken van glaswol.

  • Geluidsisolatie: Glaswol is één van de meest geluiddempende isolatiematerialen voor in huis. Dit is handig als het geluid op de zolderkamer niet wilt horen op de lagere verdiepingen.
  • Brandvertragend: Glaswol heeft een zeer hoog smeltpunt waardoor het brandvertragend werkt. Daarnaast komen er geen giftige gassen vrij als het eenmaal smelt.
  • Voordelig: Glaswol is één van de meest voordelige isolatiematerialen. Net wat goedkoper dan glaswol en cellulose.

Steenwol

Steenwol is net als glaswol een minerale wol, maar dan niet op basis van glas maar van steen. Steenwol komt vooral in de vorm van rollen en platen. Vlokken zijn ook leverbaar, maar worden minder gebruikt.

Eigenschappen en kenmerken van steenwol

  • Extra geluiddempend: Steenwol dempt het geluid nog een stukje beter dan glaswol.
  • Brandwerend: Heeft een zeer hoog smeltpunt en zorgt er voor dat bij brand het minder snel doorslaat.
  • Prijziger: Het is iets prijziger dan glaswol.
  • Vezeltjes: Bij verwerking komen er vezeltjes vrij die je luchtwegen en ogen kunnen irriteren.

Cellulose isolatie

Cellulose is isolatiemateriaal gemaakt van vooral gerecycled krantenpapier. Het komt meestal in de vorm van vlokken maar er zijn ook celluloseplaten te koop.

Cellulose vlokken als zoldervloerisolatie

Eigenschappen en kenmerken van cellulose isolatie

  • Voordelig: Het is net als glaswol en steenwol een redelijk voordelig isolatiemateriaal.
  • Aanbrengen: Er hoeven geen gassen gebruikt te worden om aan te brengen. Ook komen er geen vezeltjes vrij die irriteren.
  • Schimmelwerend: Door de toevoeging van boorzuur is cellulose schimmelwerend.
  • Brandvertragend: Cellulose is niet brandwerend, maar is wel brandvertragend. Dus als het vlam vat zet de brand minder snel door.
  • Warmtecapaciteit: Cellulose heeft een hoge warmtecapaciteit wat inhoudt dat de warmte minder snel naar binnen dringt. Dit is handig als de zolder in de zomer erg warm wordt, omdat de cellulose zorgt dat de warmte niet snel naar de beneden liggende verdiepingen zakt.

Biobased materialen

Naast de minerale wollen en de cellulose kun je ook nog kiezen voor de echte biobased isolatiematerialen. Deze materialen zijn ook zeer geschikt als vloerisolatie bij een houten zoldervloer en werken allemaal geluiddempend.

  • Hennep: Hennep is isolatiemateriaal gemaakt van de vezels van de hennepplant, die makkelijk te kweken is zonder bestrijdingsmiddelen.
  • Vlas: Vlas isolatie komt voort uit de productie van linnen. Het is een restproduct dat zeer goed blijkt te isoleren.
  • Schapenwol: Wol werkt van nature isolerend. Een dikke laag schapenwol is ook na bewerking geschikt om een houten zoldervloer mee te isoleren.

Vraag offertes aan bij isolatie specialisten

Interesse in goede vloerisolatie voor de zoldervloer? Laat het aanbrengen door één van de isolatie specialisten uit het netwerk. Vraag offertes aan om te vergelijken. Gratis en vrijblijvend.

Externe bronnen: