Dakisolatie

Gordingendak Isoleren

Wil je graag je dak isoleren om energie te besparen en heb je waarschijnlijk een gordingendak? Hieronder leg ik meer uit over het isoleren van dit type dakconstructie aan zowel de binnen als buitenzijde.

Vergelijk Dakisolatie specialisten
Vraag Gratis Offertes Aan
>>binnen 2 minuten aangevraagd<<

Korte uitleg over gordingendak

Voordat je verder leest is het slim om te achterhalen of je wel een gordingendak hebt.

Opbouw gordingendak voorbeeld

Een gordingendak heeft de volgende kenmerken:

  • Horizontale balken die in de muur zitten gemetseld. Ze hebben een lengte van ongeveer 3 tot 4 meter. Deze balken worden de gordingen genoemd.
  • Verticale balken achter de gordingen. Dit zijn de kepers. Deze lopen van de zoldervloer tot aan de nok.

Is je dak anders opgebouwd dan is het waarschijnlijk een spantendak. Dit type dak zie je terug bij nieuwere woningen.

Vraag advies aan dakisolatie specialisten over het type dak en welke isolatie hierbij past. Vraag hier gratis dakisolatie offertes aan om te vergelijken.

Twee methodes van isoleren

Er zijn twee methodes om een gordingendak te isoleren. Dat is van binnenuit (meest voordelig) en via de buitenzijde.

1. Isoleren van binnenuit

Het isoleren via de binnenzijde wordt het meest gedaan. Dit is de meest snelle en voordelige methode omdat de dakpannen er niet af hoeven.

Is je dak (pannen, dakbeschot et cetera) toe aan vernieuwing? Dan is het aan te raden om het vernieuwen van je dak te combineren met het isoleren van je dak via de buitenzijde. Hier lees je meer over bij ‘2. Isoleren van een gordingendak vanaf de buitenkant’.

Gordingendak isolatie aan de binnenkant

Geschikte isolatiematerialen

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is belangrijk om..

  • een goede isolatiewaarde te krijgen
  • je energierekening naar beneden te helpen
  • recht te hebben op subsidie
  • vochtproblemen te voorkomen.

Voor een extra goede laag, kunnen er ook verschillende isolatiematerialen worden gecombineerd.

Hieronder vertel ik meer over de materialen. Deze heb ik op volgorde gezet van meest gekozen naar minst gekozen isolatiematerialen voor gordingendaken.

1. Glaswol

Glaswol is het meest gekozen isolatiemateriaal bij houten daken en ook gordingdaken door de prijs/kwaliteitverhouding. Glaswol bestaat onder andere uit gesmolten glas en zand. Het is zacht en kan makkelijk tussen balken geduwd worden zodat er geen kieren ontstaan.

Naast dat glaswol goed de warmte vasthoudt zorgt het ook voor een goede geluiddemping. Ga je de zolder als leefruimte gebruiken, dan zorgt een minerale wol zoals glaswol dat het geluid van buiten gedempt wordt.

Interesse in glaswol of ander materiaal als dakisolatie? Vraag hier gratis offertes aan om dakisolatie specialisten te vergelijken.

2. Steenwol

Steenwol lijkt op steenwol en valt ook onder de minerale wollen. Maar steenwol wordt niet gemaakt van glas, maar van gesmolten steen. De isolatiewaarde is bijna gelijk, maar steenwol dempt het geluid nog een klein stukje beter dan glaswol.

Maar doordat glaswol net wat voordeliger is, wordt glaswol toch eerder gekozen.

3. Biobased

Biobased isolatiemateriale is een term voor materialen met een natuurlijke oorsprong. Deze materialen komen wat betreft eigenschappen overeen met de minerale wollen, maar zijn wel prijziger.

Biobased isolatiemateraielen winnen aan populariteit en er zijn nu ook aparte subsidiebedragen voor.

Onder biobased materialen vallen:

  • Schapenwol.
  • Hennep isolatie
  • Vlasisolatie
  • Kurkisolatie
  • Grasvezel

4. Isolatie van gerecycled materiaal

Naast de biobased heb je nog een andere groep. Dit zijn materialen gemaakt van gerecycled materiaal.

De twee bekendste zijn.

  • Cellulose isolatie: Dit is materiaal gemaakt van onder andere oude kranten.. Cellulose isolatie komt in de vorm van vlokken en platen.
  • Métisse isolatie: Dit isolatiemateriaal is gemaakt van onder andere oude spijkerbroeken en wordt ook wel katoen isolatie genoemd. Het zijn dikke rollen met een grijsblauwe kleur (door de spijkerbroeken).

5. PIR

Voor een zeer hoge isolatiewaarde kun je kiezen voor PIR platen. PIR zijn hardschuimplaten die van ongeveer hetzelfde materiaal zijn gemaakt als PURschuim.

6. Icynene isolatieschuim

Icynene is een merknaam voor opencellige PURschuim. De standaard PUR heeft dichte cellen en kan zorgen voor vochtproblemen bij een houten dak. Het opencellige Icynene laat het hout ademen en voorkomt vochtproblemen.

Ondanks dat het geschikt is voor houten daken, zou ik het toch niet aanraden bij een gordingendak. Het zorgt voor een naadloze isolatielaag, maar is ook erg lastig te verwijderen.

Hoe kan een gordingendak van binnenuit worden geïsoleerd?

Een gordingendak kan op twee manieren worden geïsoleerd van binnenuit.

1. Dubbele laag

De eerste methode is met twee lagen.

  • Tussen de kepers (de verticale balken) worden isolatieplaten of rollen geplaatst.
  • Daarna wordt tussen de gordingen (de horizontale balken) de volgende laag isolatie aangebracht.

Zo krijg je een dubbele isolatielaag en dus extra goede isolatiewaarde. Bij deze methode kun je ook twee verschillende soorten isolatiematerialen combineren. Bijvoorbeeld PIR en glaswol.

2. Verdikte kepers

Een andere manier is door de kepers (verticale balken) te verdikken. De kepers zijn vaak te dun om een goede isolatielaag aan te brengen.

Het dikker maken van de balken kan door planken er tegenaan te schroeven waardoor er een dikker houten geraamte ontstaat.

1.Isolatierollen of platen op de kepers

Zo is het wel mogelijk om bijvoorbeeld glaswol tussen het hout te drukken dat voldoende isolatie geeft.

2.Losse isolatiematerialen op de kepers en achter dampschermen.

Naast vaste isolatiematerialen zoals rollen of platen zijn ook losse isolatiematerialen zoals cellulose vlokken of glaswolvlokken mogelijk.

Hierbij worden er dampschermen tegen de balken geniet waardoor er een soort spouw (ruimte) ontstaat. Tussen de kepers wordt het losse isolatiemateriaal geblazen.

2. Isoleren van een gordingendak vanaf de buitenkant

Bij het isoleren via de buitenzijde heb je niet direct te maken met het type dak aan de binnenzijde. Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenzijde direct onder dakpannen aangebracht waardoor je niet te maken hebt met gordingen. Het voordeel is dat je een geheel naadloze isolatielaag kunt aanbrengen en binnenshuis op zolder geen ruimte verliest.

Dakisolatie via de buitenzijde is een goede optie als je het pannendak bijvoorbeeld laat vervangen.

Gordingendak isoleren via de buitenkant

Geschikte isolatiematerialen voor aan de buitenzijde

De isolatiematerialen binnen hebben minder last van de weersinvloeden. Daardoor kun je voor isolatiematerialen zoals glaswol of cellulose kiezen. Buiten heb je wel last van neerslag, vrieskou en andere weersinvloeden, wat vraagt om andere soorten isolatiematerialen.

PIR

PIR is een hardschuimplaat dat in basis lijkt op een verbeterde versie van PURschuim. PIR kan zowel binnen als buiten worden aangebracht. Omdat het vochtbestendig is en bij een dunne laag al goed isoleert is het een ideale isolatie voor aan de buitenzijde.

Door de dunne isolatielaag blijft de dakopbouw beperkt.

XPS

Een ander veel gebruikt isolatiemateriaal is XPS. Dit is een dunne drukvaste isolatieplaat dat een soort verbeterde versie is van EPS. Het is in de basis een piepschuimplaat dat zeer goed tegen weersinvloeden kan en bij een geringe dikte al goed isoleert.

XPS komt vaak in de kleuren lichtblauw, paarsachtig of lichtroze.

Folie

Een manier om de opbouw tot een minimum te beperken is door dakisolatie folie te gebruiken. De folie kan goed tegen de weersinvloeden waar een dak het hele jaar aan blootgesteld wordt.

Hoe kan een gordingendak van buitenaf worden geïsoleerd?

Een gordingendak (en andere soorten daken) kunnen op de volgende aan de buitenzijde worden geïsoleerd.

  • De dakbedekking en het houten frame (tengel – en panlatten) worden verwijderd.
  • Op het dakbeschot komt het isolatiemateriaal.
  • Het isolatiemateriaal wordt vastgezet onder de panlatten en tengellatten. Op de latten komen de bestaande of nieuwe dakpannen.

Vraag gratis offertes aan

Bespaar energie en zorg voor meer comfort. Laat je gordingen of ander type dak isoleren via de buitenzijde of binnenkant. Vraag hieronder gratis offertes aan bij dakisolatie specialisten uit het netwerk.

Externe bronnen: